class="single single-post postid-4457 single-format-standard"
V ^

Micropauzemanagement

$

26 maart 2011
Bij mijn vorige werkgever heb ik al eens kennis gemaakt met een ‘arbo-adviseur’. Deze dure en overbodige meneer heeft voor mij nauwkeurig uitgerekend hoe ik moet zitten. De hoek tussen benen en rug wordt met wetenschappelijke precisie afgestemd op mijn kniehoek, en daar wordt dan weer je bureauhoogte op aangepast. Ik heb daar weinig mee. Mijn ideale werkhouding: met m’n kont op een goed zittende stoel en een bak sterke koffie naast m’n PC.

Er werd mij ook op het hart gedrukt regelmatig een micropauze te nemen. Voor wie het niet weet: een micropauze is een korte break waarbij je even je werkplek verlaat. Een moment voor jezelf en weg van de computer, waarin je een dampende bolus draait, een platte grap vertelt of een kop koffie haalt. Het is niet de bedoeling dat je koffie haalt voor je collega’s. Laat staan dat je een bolus voor ze draait. Daarmee beroof je hem of haar van een micropauze. En dat is dus oncollegiaal!

In januari ben ik overgestapt naar een andere werkgever. Daar hebben ze geen arbo-adviseur maar een micropauzemanager (MPM). Niet van duur en overbodig vlees en bloed, maar in de vorm van een computerprogramma. Hieronder een kort overzichtje van wat ik afgelopen donderdag volgens MPM had moeten doen.

De eerste oefening was een clownsgrimas. Kijk naar het plaatje en stel je een kantoortuin met 50 mensen voor. Daarin doe ik dit. Stel je daarna voor dat er vanuit psychiatrische inrichting Dijk & Duin te Castricum mannen met witte jassen komen die mij vriendelijk maar vastberaden in een dwangbuis hijsen. Het riempje tussen de noten gaat voor de zekerheid wat strakker. Gevolg: zie opnieuw onderstaande afbeelding.

Variant twee is voorover leunen. Iets waar ik goed in ben, al zeg ik het zelf. Ik doe het al jaren. Daarna volgt het met de ogen knipperen. Kijk, hier wordt de moderne man maar weer eens onderschat. Ik kan dat namelijk tegelijk. Daarnaast multitask ik ook nog eens als een dolle, dus dan combineer ik drie dingen. Zeg nou zelf, welke werkgever zou dat niet geweldig vinden?

 

 

 

 

 

 

 

Hierna kwam de ontspanoefening. Gestrekt achterover chillend met de armen in relaxed hangende positie. Iets wat ik thuis op de bank bijna dagelijks in de praktijk breng. Verschil met de werkvloer: links heb ik dan de afstandsbediening en rechts een biertje. Waardoor deze oefening een stuk aangenamer zou worden.

Als je niet braaf de tijd neemt om deze gymnastische strapatsen te voltooien dan verschijnt er in je taakbalk een icoontje: een omgekeerde smiley met een boos rood hoofd. “Uw pauzegedrag is 40%”, briest hij dan woedend. Dat boeit mij dan weer niet zo. Want hiervoor is ook een oefening ingebouwd: schouderophalen. Lekker belangrijk. Daarna ga je gewoon weer aan het werk. Want geen werkgever die je serieus neemt als je je in de baas z’n tijd met dit soort onzin bezig houdt.

Be Sociable, Share!

Comments


 • Hé… dat is Workpace!
  (Of anders lijkt het er verdacht veel op)

 • Ja, met wat voor onzin je al geen geld kunt verdienen. maar een beetje gitarist, daar heeft dan blijkbaar niemand behoefte aan :-(

 • Het kan niet anders dan dat je voor een overheids instelling werkt. Kan me niet voorstellen dat een commercieel bedrijf dit doet. Ik moet gewoon niet lullen maar werken, doet het pijn moet je niet zeuren. En als je geen koffie voor de rest haalt, nou dan ga je in de pek en veren.
  Bevalt me prima overigens!

 • Typisch dat masturberen op de werkplek hier nou weer niet bij staat. Terwijl het toch zo ontspannend kan zijn.

 • Oh wacht, ze zijn natuurlijk bang dat je daar dan weer rsi van krijgt. Een fabeltje overigens.

 • Jooper  –  April 1, 2011 at 10:16am  – 

  @Verbal Jam
  Maar je kan wel lelijk je elleboog stoten aan de leuning van je bureaustoel…

 • half uur sex lost alles veel beter op


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>