class="single single-post postid-1988 single-format-standard"
V ^

De witte Black List

$

25 februari 2010
Volgende week wordt er op Radio6, volkomen terecht, extra aandacht besteed aan de zwarte muziek. De Black List heet het programma en het is een reactie op de alsmaar bleker en suffer wordende Top 2000. Via de website van het radiostation kan je een keuze maken uit je favoriete ‘zwarte’ songs, waarbij de nadruk ligt op soul, jazz en blues.

De bedoeling is dat je tien nummers kiest uit een door Radio6 samengestelde selectie, waarbij je de mogelijkheid hebt om drie persoonlijke favorieten aan de lijst toe te voegen. Een moeilijke keuze, en ik ben er nog niet uit. Volgende week dus meer over mijn tien favoriete zwarte nummers.

De afgelopen jaren is er een ware revival geweest van zwarte muziek en wat verrassend is is dat het vaak blanke mannen zijn die hun gekleurde collega’s naar de kroon steken. Daarom alvast mijn top 5 van zwarte nummers van de afgelopen jaren, maar dan door blanke zangers. Dit zijn ze, in willekeurige volgorde.

Daniel Merriweather – Getting Out
Heerlijk nummer van een verdienstelijk debuutalbum, geproduceerd door Marc Ronson, die onder andere we kennen van zijn werk met Amy Winehouse

Jamie Lidell – Another Day
De blanke zanger/DJ die met Multiply al een stevige festivalhit te pakken had gaat daar nog even stevig overheen met Another Day. Zomerse soul om je winterhumeur mee te verdrijven!

Marc Broussard – Home
Dé blanke soulzanger van dit moment die met ‘Home’ een bijzonder geslaagd blues-uitstapje maakt. Met een biertje, cajun-chicken en al je vrienden op de veranda muziek maken, als je dit hoort zie je het helemaal voor je.

Mayer Hawthorne – A Strange Arrangement
Übernerd Hawthorne met z’n hoornen brilmontuur maakt muziek in de traditie van Curtis Mayfield. Lekker album, prachtige song!

Seasick Steve – Walking Man
Over Seasick Steve heb ik het al eerder gehad. Na z’n 65e ontdekt door Jools Holland, waarna hij alle grote festivals, van Reading tot Roskilde, platspeelde met z’n rauwe blues. Hij heeft eindelijk genoeg geld om z’n grote wens,een John Deere-tractor te kopen.

Volgende week dus mijn zwarte top 10!

Be Sociable, Share!

Comments


  • elsbeth hartje marcbroussard  –  February 25, 2010 at 07:31pm  – 

    oooooooooh wat hou ik toch van Marc Broussard. en hij ook van mij bleek net op twitter :). nouja, hij verwoordde het iets anders, maar toch… ik las tussen de regels door wat hij bedoelde. die mayer hawthorne en seasick steve ken ik niet. ga ik checken. ook blank en ook soul: jesse dee en eli paperboy reed. ook super.

  • Jooper  –  February 25, 2010 at 08:49pm  – 

    @Elsbeth
    Mayer Hawthorne is erg goed (en binnenkort in de Melkweg…)! Jesse en Eli zijn ook leuk, James Hunter is ook een aanrader, Brits, blank en klinkt als Sam Cooke.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>